Obvezno označevanje zdravil

Za večjo varnost pacientov je v veljavo pred kratkim prišel napreden pravilnik o označevanju in navodilih za uporabo zdravil. S pripravami naj bi se začelo že zdaj, obvezen pa bo postal s 1. januarjem 2015.

Čitalci na naših virtualnih policah branje teh kod vsekakor zmorejo, zato svetujemo, da prehod lahko začnete izvajati že zdaj. Označevanje zdravil bo potekalo na podlagi 2D črtne kode simbologije GS1 DataMatrix, berejo pa jih čitalci Motorola DS4208 in DS9208. Čitalec bo iz gosto zapisane kode razbral identifikacijo zdravila, datum izteka uporabnosti in serijsko številko, kar bo prineslo do dve tretjini manj napak. Prav tako bo vzajemen odnos med čitalcem in kodo omogočal bliskovit odpoklic vseh neprimernih zdravil.

Organizacijam oziroma ustanovam svetujemo, da pri naročanju čitalcev preverijo, ali ti znajo brati 2D kode, z informatiki pa se čimprej pripravite na spremembe programske opreme. 

Ne prelagajte na jutri, kar lahko storite že danes. Zaščitite svoje investicije, in sicer z enim najbolj zanesljivih čitalcev Motorla DS4208 ali DS9208.

Pravilnik o označevanju zdravil >>>