Novice

Nasveti za pripravo, tisk in zajem črtnih kod

Direktor podjetja Info-kod, Mario Horvat, je v pogovoru z GS1 Slovenija, neodvisno organizacijo, ki deluje na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji, povzel nekaj nasvetov za učinkovito pripravo in rabo črtnih kod. Spodaj povzemamo pogovor, ki je v celoti objavljen na spletni strani GS1. 

Člani GS1 Slovenija so podjetniki, ki pri poslovanju uporabljajo standarde GS1. Ključen del slednjih predstavljajo črtne kode, s katerimi označujejo svoje izdelke. Kaj je najpomembnejše pri pripravi kakovostne črtne kode?

Pri pripravi kakovostne črtne kode je najpomembnejša pravilna izbira, zlasti velikost kode. Črtne kode morajo biti dovolj velike za odčitavanje v slabih svetlobnih pogojih ali v primeru poškodbe, zato je ključna uporaba ustreznih tiskarskih materialov. Pomembno je tudi pravilno natisniti in poravnati kodo na izdelku za lažje odčitavanje, pri čemer se črna barva najbolje obnese za tisk in odčitavanje črtnih kod.

Če se odločimo za lastno tiskanje nalepk – na kaj moramo paziti pri izbiri tiskalnika?

Pri izbiri tiskalnika za tiskanje nalepk je ključno upoštevati visoko ločljivost tiska in trajnost nalepk. Priporočljivi so termotransferni tiskalniki, ki zagotavljajo visoko kakovost tiska in dolgotrajno obstojnost nalepk. Poleg tega je pomembno upoštevati okoljske dejavnike, kakovost tiskalne glave, nastavitev temperature in porabo materialov za tiskanje.

Za učinkovito črtno kodo je bistvena dobra berljivost. Kaj svetujete strankam, kako lahko preverijo ustreznost kodnih simbolov?

Za preverjanje skladnosti črtne kode s standardi GS1 lahko uporabimo brezplačne mobilne aplikacije ali čitalnik črtnih kod. Pomembno je tudi preveriti kakovost natisnjene nalepke, saj neustrezna koda lahko povzroči težave pri branju in uporabi podatkov. Za preverjanje kakovosti kodnih simbolov lahko uporabimo storitev verifikacije črtnih kod, ki jo ponuja GS1.

Na trgu imamo različne čitalnike črtnih kod – kateri so najpogostejši v Sloveniji?

V trgovinah in drugih prodajnih mestih se najpogosteje uporabljajo ročni čitalniki črtnih kod, medtem ko se v skladiščih uporabljajo namizni in industrijski čitalniki, ki so bolj robustni in lahko odčitajo tudi slabše kakovostne kode. Obstajajo tudi brezžični čitalniki, ki so zelo praktični za daljše razdalje ali če kupci ne položijo izdelkov na trak. Pri izbiri čitalnika črtnih kod je pomembno upoštevati hitrost branja in podprtost različnih vrst črtnih kod.

Trendi globalne identifikacije in označevanja narekujejo prihodnost v 2D kodah. Ali že ponujate rešitve na tem področju, kaj svetujete po tej plati našim članom* Kako se naj pripravijo na uporabo 2D kod?

2D koda, kot je QR koda, omogoča shranjevanje več informacij na manjšem prostoru, je bolj odporna na poškodbe in omogoča hitrejše branje, kar je uporabno v različnih panogah. Člani GS1 Slovenija naj se pravočasno pripravijo na uporabo 2D kod, saj se trendi v globalni identifikaciji in označevanju premikajo v tej smeri. 2D črtne kode omogočajo tudi dodatne uporabne vrednosti, kot so dostop do spletnih strani za dodatne informacije o izdelku. Priporočamo, da se člani GS1 obrnejo na svojega dobavitelja opreme za identifikacijo in označevanje ter se pozanimajo o možnostih, ki so na voljo.

Pogovor je povzet po objavi v novicah GS1 Slovenija. Preberite celoten pogovor na njihovi spletni strani.

Vprašajte naše strokovnjake

Imate vprašanje in potrebujete nasvet?

Kontaktirajte nas

Vprašajte naše strokovnjake

Imate vprašanje in potrebujete nasvet?

Kontaktirajte nas

Piškotki

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Več informacij si lahko ogledate na strani Varovanje podatkov.

Izberite piškotke na spletni strani

Omogočite ali onemogočite uporabo funkcionalnih/oglasnih piškotkov opisanih v nadaljevanju:

Nastavitve Sprejemam vse OK!