Zaprosi za podporo na daljavo

Ali imate vzdrževalno pogodbo?

Ker nimamo sklenjene pogodbe o vzdrževanju sprejmem plačilo podpore na daljavo. Strošek se obračuna po porabljenem času in ceniku.

Podpora

Nudimo vam tehnično podporo za redno vzdrževanje in hitro odpravo težav. V skladu z vašimi potrebami po nadgradnji ali dodatnem razvoju pa vam tudi svetujemo.Strankam ponujamo več različnih nivojev pomoči. Izberite ustrezno opcijo in izpolnite obrazec za dogovor o terminu podpore.

Za podporo na daljavo prosimo izpolnite spodnji obrazec.

 1. Podpora strankam z vzdrževalno pogodbo.
 2. Strankam, ki nimajo sklenjene vzdrževalne pogodbe, omogočamo računalniško pomoč na daljavo. Cena oddaljene podpore je 15 EUR / 15min.
 3. Podpora s klicem na plačljivo številko: Strankam, ki nimajo sklenjene vzdrževalne pogodbe omogočamo tehnično podporo s klicem na plačljivo številko 090 6009. Cena klica na minuto (z vključenim DDV) je odvisna od cenika vašega operaterja in se giblje med 1,06 - 1,80 EUR.
 4. Za prenos programa "TeamViewer" kliknite tukaj >>>
Izpolnite obrazec

Tiskalniki nalepk

Kako izbrati pravo ločljivost tiskalnika?

Pri izbiri ali natisnemo nalepko v ločljivosti 203, 300 ali 600 DPI  izhajamo iz treh medsebojno povezanih faktorjev; željeno jasnostjo tiska ali berljivostjo, željeno hitrostjo tiska tiskalnika in formatom nalepke.

Kako pomembna je jasnost tiska in berljivost? Medtem, ko je pri 300 and 600 DPI veliko bolj jasen tisk kot pri 203 DPI, pa je pa je 203 DPI dovolj za večino uporabnikov.  Če natisnemo logistično nalepko v 203, 300 and 600 DPI. Nalepka je že pri 203 DPI popolnoma zadovoljivo. Po drugi strani za oznako elektronskih delov,  ki potrebujejo manjše črke in simbole, potrebujemo 600 DPI, da lahko natisnemo berljiv tekts, slike ter kode, ki jih lahko beremo.

Kako hitro lahko natisnemo nalepke? Ko povečamo ločljivost, se hitrost  tiska zmanjša. Pri odločitvi dajemo pomembnost velikosti kot tudi tipu teksta in slike. Ti so namreč pomembni pri izbiri najbolj primernega DPI-ja za tisk. Pri tisku teksta in regulatornih simbolov manjših dimenzij potrebujemo tiskalnik z 600 DPI, da je tekst lahko berljiv  in je regulatorne simbole možno identificirati.  600 DPI je potrebno tudi, ko tiskamo azijske črke in zelo drobne črtne kode, saj moramo te kasneje imeti možnost poskenirati. Velja splošno pravilo, da je je pri manjšem tekstu in sliki potreben večji DPI.

Vas zanima več? Oglejte si video posnetek na našem Youtube kanalu. 

Kako in kje na nalepko postaviti črtno kodo?

Črtna koda se po navadi vedno postavlja v smeri tiska nalepke. Tudi pozicija črtne kode je zelo pomembna. Vedno je treba poskrbeti, da se pusti 2-3 mm razmika med robom črtne kode in robom nalepke ali med robom črtne kode in besedilom.

Termo tisk, kaj je to in kdaj ga uporabljati?

Termo tisk je ena od tehnologij tiskanja pri kateri je termalna glava tiskalnika v neposrednem stiku s termalnim papirjem.

Drobni termo elementi v glavi tiskalnika se segrevajo in na termo papirju puščajo odtis.
Termo papir ni obstojen na sunčni svetlobi in visokih temperaturah tako, da odtis na papirju ima relativno kratko življenjsko dobo.

Termo transfer, kaj je to in kdaj ga uporabljati?

Termo transfer tehnologija s oslanja na termo tehnologijo tiska s to razliko, da se med termalno glavo in papirjem nahaja termo transfer folija (ribon). 

Termalna glava tiskalnika segreva termo transfer folijo in barvo nanaša na papir. Takšen način tiskanja zagotavlja trajen in obstojen izpis. 
Za razliko od direktnega termo tiska pri tej tehnologiji lahko uporabljamo različne vrste etiket (tudi za posebne pogoje).

Od česa je odvisna obstojnost in kakovost tiska?

Kakovost tiska je odvisna od materiala na kateri se tiska, vrste folije, temperature in hitrosti tiska.

Katero barvo izbrati za ozadje?

Določene barvne kombinacije podlage in folije so primerne za tisk črtnih kod medtem, ko nekaterih, drugih čitalniki črtnih kod ne morejo prebrati. Najbolj pogosto se uporablja črni izpis na beli podlagi.

Berljive so tudi naslednje kombinacije: zelena na beli, zelena na rdeči, modra na oranžni.

Če pogledate skozi rdečo prozorno folijo in vidite kontrastni odtis kode na podlagi lahko takšno barvno kombinacijo uporabljate. Kombinacije barv, ki jih ne morete brati so: rumena in bela, zelena in črna, oranžna in rdeča.

Za druge kombinacije barv podlage in tiska je najboljše, če se obrnete na strokovno usposobljeno osebo ali organizacijo.

Tiskalniki ID kartic

Koliko kartic je mogoče natisniti z enim ribonom?

Obstaja več vrst folij za tisk na ID kartice, vendar pravilno lahko natisnemo naslednjo količino kartic z eno folijo: 

Folija s 5 barvnimi paneli: 200-350 kartic
Črno-bela folija: 1000 - 1500 kartic

Kateri podatki se lahko tiskajo na kartico?

Na kartico se lahko tiska besedilo, grafika, fotografije, numeričke informacije in črtne kode v barvni ali črno-beli tehniki.

Ali lahko natisnemo slike oseb in kako?

Seveda, podprti so vsi najpogostejši formati: JPG,BMP,TIFF...

Način tiska slike je odvisen od programa, ki ga uporabljate za oblikovanje in tisk. Po potrebi fotografijo lahko natisnete tudi s programom Microsoft Word.

Kako zaščititi kartico proti kopiranju?

Zaščita proti kopiranju je možna z uporabo posebnih hologramskih laminatov.

Katere kartice je možno tiskati?

Lahko se tiskajo vse standardne PVC in PET kartice standardnih velikosti in debeline (54 x 86 mm, debelina od 0,25 mm do 1,54 mm).

Ali lahko programiramo magnetni zapis?

Če tiskalnik ID kartic vsebuje magnetni enkoder je le-te možno programirati.

Čitalniki črtnih kod

Ali lahko čitalniki berejo črne kode, ki so na neravnih površinah?

Do neke mere je mogoče brati črtne kode tudi iz neravnih površin. Vendar pa je splošno priporočilo, da bo odčitavanje najuspešnejše, kadar je črtna koda natisnjena na zmerno  in gladko površino. Priporočamo, da se izogibate pozicioniranju nalepk okoli vogalov ali na pregibih, gubah, šivih in vseh drugih neravnih delih embalaže. Ena od možnih rešitev je lahko rotacija črtne kode za 90°.

Kakšna je razlika med ročnimi čitalniki z ali brez prožilca?

Ročni čitalniki črtne kode brez prožilca postanejo aktivni, ko se kakšen predmet znajde pred le-temi. Čitalniki črtne kode s prožilcem pa postanejo aktivni šele po pritisku na prožilec. Delo s čitalniki brez prožilca je lahko težavno, če je na izdelku več črtnih kod na majhnem prostoru.

Kako se programirajo čitalniki črtne kode?

Čitalniki črtne kode se programirajo s posebnimi črtnimi kodami, ki se nahajajo v navodilih za programiranje vsakega čitalnika. Določeni modeli se lahko programirajo tudi s pomočjo posebnih programov za konfiguracijo čitalnikov.

Kateri so najbolj pogosti načini povezovanja čitalnika?
  • USB priključek
  • KBW (Keyboard wedge), vzporedno s tipkovnico
  • RS232 
  • OCIA
  • Wand emulation
  • Nedekodirani (povezava ročnega nedekodiranega čitalnika na drugi ali na zunanji dekoder)
Kako lahko razdelimo čitalnike glede na način dela?
  • Ročni čitalniki črtne kode
  • Namizni čitalniki črtne kode
  • Vgradni čitalniki črtne kode
Od česa je odvisna razdalja branja črtne kode?

Razdalja branja črtne kode je odvisna od več dejavnikov:

 • Izbiri načina branja: CCD/Laserski čitalnik (Laserski čitalniki berejo črtno kodo na večjih razdaljah)
 • Kakovosti tiska črtne kode
 • Velikosti črtne kode
 • Zgoščenosti črtne kode
Koliko je lahko dolg kabel, ki je namenjen priklopu čitalnika?

Standardna dolžina kabla za ročni čitalnik je do 2 metrov. Podaljšanje kabla lahko vpliva na kakovost prenosa podatkov in nepravilno delovanje čitalnika.

Katere so najbolj pogoste vrste čitalnikov črtne kode glede na tehnologijo dela?

Glede na tehnologijo branja čitalnike črtne kode lahko razdelimo na:

 • CCD čitalniki črtne kode
 • Laserski čitalniki črtne kode
 • Imager čitalniki črtne kode (podobni so CCD čitalnikom ampak imajo bolj zmogljiv optično bralni del, ki omogoča branje črtnih kod z večje razdalje in branje 2D črtnih kod)
Zakaj nekateri čitalniki lahko berejo vse črtne kode medtem ko drugi ne?

Ena izmed možnih razlag je nastavitev ("Set-up") čitalnika. Tovarniške nastavitve dopuščajo možnost branja samo najbolj pogostih črtnih kod. Čitalniki so namreč programirani samo za branje posameznih črtnih kod. Ostalih črtnih kode ni možno brati dokler se ta opcija ne vklopi v parametrih.

Mobilni terminali

Kaj so mobilni terminali in zakaj jih potrebujete?

Vnos podatkov v informacijski sistem po opravljenem prevzemu je zelo počasen, drag in pogosto nenatančen način vnosa podatkov. Za zamenjavo takšnega načina vnosa so bile razvite nove tehnologije avtomatskega vnosa že med delom.

V blagovnem prometu je razširjena tehnologija branja črtne kode z brezžičnim čitalnikom črtnih kod, ki omogoča hiter in natančen vnos velikega števila podatkov, vendar pa je za prenos podatkov na računalnik potrebno, da sta si napravi blizu. V primeru, ko vaši zaposleni berejo črtne kode in potrebujejo večjo mobilnost, je za to bolj primerna raba mobilnega terminala z že vgrajenim čitalnikom črtne kode. 

Kako izbrati optimalno konfiguracijo?
 • Izbira terminala za ustrezno aplikacijo je kompleksna naloga. Na voljo je veliko proizvajalcev in modelov, ki se razlikujejo v naslednjih parametrih:

  • Količino podatkov, ki morajo biti shranjeni v terminalu (referenčni podatki, zbrani podatki) - dovolj zmogljiv pomnilnik;
  • Način zbiranja podatkov (čitalnik: laserski, CCD, magnetni) - črtno kodo najpogosteje beremo z laserskimi čitalniki;
  • Način prenosa podatkov na računalnik (po kablu, optični, radiofrekvenčni) - Najpogostejši način prenosa je kabelski, zadnje čase je pa vse bolj v uporabi WiFi prenos;
  • Možnosti razširitve in prilagajanja različnim aplikacijam - nadgradnja pomnilnika, naknadna vgradnja modema ali WiFi modula;
  • Cena.
Kateri programi so potrebni za komunikacijo?

Komunikacijski program je odvisen od vrste ročnega terminala in operacijskega sistema na le temu. V današnji dobi sodobne tehnologije je razvoj komunikacijskih naprav in programov bistveno hitrejši kot desetletje nazaj. Spodaj bomo opisali dva najbolj pogosto uporabljena programa. Za več informacij o drugih programih prosimo pokličite 01 256 24 99.

Android terminali 

Za komunikacijo s terminali, ki imajo Android OS in uporabljajo naše programe ACS, ECS, PCS... se priporoča uporaba programa MIS Komunikator.

Terminal Unitech PT630 

Za komunikacijo s terminalom Unitech PT600 in PT630 je potrebno na PC računalnik naložiti program PTComm Manager. Program je na CD-ju, ki ste ga dobili poleg terminala. V primeru, da ga ne najdete vam ga bomo poslali po pošti. 

Terminal Unitech PA962

Microsoft ActiveSync lahko poiščete na www.microsoft.com

Kako povezati terminale z računalnikom?

Najenostavnejši način prenosa podatakov je s pomočjo kabla (USB ali RS232). Takšna komunikacija ni primerna takrat, ko se prenos podatakov dela večkrat na dan, ker je večkratno priklapljanje konektorja nerodno in lahko poškoduje kontakte. Zaradi tega ročni terminali uporabljajo komunikacijske podstavke, ki med prenosom hkrati polnijo baterije. 

Razširjen je tudi brezžični (Wi-Fi) prenos, ki zadnje čase prevzema primat v načinu prenosa podatkov.

Kako ločiti terminale?

Terminali se navadno dobavljajo v kompletu z vgrajenim laserskim čitalnikom črtne kode, komunikacijskim podstavkom in polnilcem baterij, komunikacijskim kablom, napajalnikom ter dokumentacijo. Osnovne razlike so v načinu branja črtne kode (CCD/laser), ločljivosti zaslona, tipkovnici, količini in tipu pomnilnika, operacijskem sistemu, načinu prenosa podatkov ...

Kaj narediti, če se terminal blokira, kako ga ponovno zagnati?
 • V primeru, da se terminal blokira oz., če se aktivirajo skrite funkcije (zaklep tipkovnice, itd.) potrebno je narediti reset terminala. Navodila o tem kako resetirati terminal poiščite v priloženi dokumentaciji. Spodaj so navodila za dva najbolj pogosta ročna terminala 

  Terminal Unitech HT630

  Ugasnite terminal, tipka (power)
  Pritisnite in držite tipke CMD in 1.SUPERVISOR
  2.WARM START
  3.COLD START

  Pritisnite tipko 2 in naredite Warm reset terminala. Terminal bo sporočil: 

  HT6XX V1.X
  MEM XXXX KB
  >_

  Po tem ponovno zaženite program.

  Terminal Unitech PA960

  My ComputerUtilitiesBootMode.exe 
  ali
  Z vrhom sponke pritisnite tipko reset, ki se nahaja v spodnjem levem kotu zraven PCMCIA pokrova. 

Splošna vprašanja o črtni kodi

Kako lahko kontroliram kakovost odtisa?

Verifikacija je način, s katerim se simboli v črtni kodi analizirajo, da se ugotovi ali ustrezajo specifikaciji in, da se preveri ali so prisotna kakršnakoli odstopanja od idealnih dimenzij. 

Verifikacija je lahko del procedure kontrole kakovosti. Obstaja več različnih naprav za verifikacijo. Lahko so ročne ali so že vgrajene v tiskalnik. V tem primeru se ob nepravilni kodi ustavi proces tiskanja.

V Sloveniji verifikacijo ob plačilu izvaja zavod GS1 Slovenija. V primeru, da želite sami verificirati svoje črtne kode lahko vam ponudimo profesionalni verifikator. Na ta način boste vedno varni pred morebitno zavrnitvijo s strani vašega kupca zaradi neustreznih nalepk.

Čemu služi koda GS1-128?

Simbologija GS1-128 omogoča veliko koncentracijo zapisa in združevanje več podatkov v en kodni simbol, kar omogoča racionalizacijo pri skeniranju izdelkov. To uporabijo podjetja, kadar je potrebno v kodnem simbolu poleg identifikacijskega ključa zapisati dodatne atributivne podatke.

Dolžina kode se tako spreminja glede na število in vrsto znakov zapisanih v kodi. Simbologija se ne uporablja v maloprodaji, temveč pri označevanju enot v transportu, logistiki in v zdravstvenem sektorju. Kadar programska oprema to omogoča lahko iz kode GS1-128 z enim branjem zabeležite izdelek, količino, best before, serijsko številko, saržo ali lot.

Preberite več o programu ProCodeScan+, ki omogoča pridobitev vseh GS1-128. Z enim branjem zabeležite izdelek, količino, rok uporabe ter serijsko številko.

Kaj so interne črtne kode?

Za lažje delo v skladišču lahko uporabljamo interne črtne kode. Kode so ponavadi enake šifram artiklov v obstoječem sistemu in so različne od kod, ki se uporabljajo v trgovinah za označevanje izdelkov (EAN13). Te kode so namenjene samo za interno uporabo in jih drugi dobavitelji ne uporabljajo.

Kje lahko najdem podatke o črtni kodi ter njeni uporabi?

Največ podatkov o črtni kodi lahko najdete na strani združenja GS1 Slovenijahttp://www.gs1si.org/

Potrošni material

Kako izračunati koliko nalepk lahko natisnemo z eno folijo?

Razmik med dvema etiketama je ponavadi približno 3mm, kar pomeni, da je pri izračunu, kako dolgo folijo potrebujete, za višino razmika potrebno povečati višino nalepke. 

Primer izračuna za dimenzijo etikete 46x23mm, na katero tiskate s folijo dimenzije 55mmx360m: 

360 m (dolžina folije) : 0,026 (višina, ki jo pretvorimo v metre in povečana za razmik med etiketami) = 13.846,15 etiket

Od česa je odvisna cena nalepk?

Cena nalepk je odvisna od materiala, velikosti, lepila, podlage in naročene količine.

Kaj je ribon ali folija?

To je plastična folija na kateri je tinta za termo transfer tehnologijo tiska nalepk.

Barva folije?

Standardna barva je črna, nekatere ostale barve je možno dobiti po naročilu. Za več informacij o barvah pokličite na našo tel. številko ali nam pošljite povpraševanje.

Katere so standardne dolžine folij?

Standardne dolžine folij so 74, 85, 91, 300, 360, 450m in so odvisne od tipa tiskalnika.

Kakšne širine folij lahko uporabljamo?

Za tiskanike, ki uporabljajo folije s tinto na zunanji strani ( OUT ) so standardne širine: 38mm, 50mm, 60mm, 80mm, 90mm,100m i 110mm

Za tiskanike, ki uporabljajo folije s tinto na notranji strani ( IN ) so standardne širine: 40mm, 55mm, 76mm, 83mm, 100mm i 110mm

Katere so standardne velikosti nalepk, ki se uporabljajo?

Najbolj pogoste nalepke na skladišču so (širina x višina): 30x25 mm, 30x30 mm, 50x25 mm, 60x40 mm, 100x50 mm, 100x75 mm, 100x100 mm, 100x150 mm

Na voljo so tudi druge dimenzije. Če želene dimenzije ni v programu lahko ob naročilu noža dobavimo še tako nestandardno dimenzijo.

Za podrobne informacije o dimenzijah in dobavi prosimo
pokličite našo tel. številko 01 256 24 99.

RFID

Kaj je RFID?

RFID je okrajšava od "radio frequency identification" kar je splošni naziv za brezžično tehnologijo, ki za izmenjavo informacij med čipom in anteno uporablja radijske valove.

Za kaj se uporablja RFID?

RFID ima zelo široko področje uporabe. Od spremljanja inventure v trgovini pa vse do spremljanja opreme na naftnih vrtinah. Omejitve so domišljija in proračun. Najbolj pogosti načini uporabe so v:

 • avtomobilska industrija,
 • brezstično plačevanje (npr. bančne kartice),
 • kontrola pristopa,
 • trgovina,
 • tekstilna industrija,
 • različni tipi industrije,
 • proizvodnja.

Medicinske ustanove, proizvajalci energije, gradbena podjetja in drugi uporabljajo aktivni RFID za spremljanje opreme, orodja in vozil.

Katere so najbolj pogoste oblike RFID "tagov"?

Najbolj pogoste oblike so nalepke, obeski, zapestnice, ploščice, ID kartice...

Ali je RFID tehnologija boljša kot črtna koda?

Ni nujno, da je RFID boljši kot črtna koda. To sta dve različni tehnologiji, ki imata različen namen čeprav se občasno srečujeta. Največja razlika je ta, da je črtna koda vidna oz. čitalnik jo mora "videti", da jo lahko prebere. RFID ne potrebuje, da ga vidimo, kar pomeni, da je lahko skrit oz. integriran v objekt. Prav tako je odvisno od tehnologije tudi razdalja bistveno večja (od par centimetrov, do par metrov). 

Video navodila

Video vsebine za pomoč uporabnikom si najlažje ogledate na našem YouTube kanalu. Spodnja povezava vas bo preusmerila do želene vsebine.

Video vsebine

Vprašajte naše strokovnjake

Imate vprašanje in potrebujete nasvet?

Kontaktirajte nas

Servis

30 let izkušenj so zagotovilo strokovne in zanesljive skrbi za vaše naprave.

Več informacij

Piškotki

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Več informacij si lahko ogledate na strani Varovanje podatkov.

Izberite piškotke na spletni strani

Omogočite ali onemogočite uporabo funkcionalnih/oglasnih piškotkov opisanih v nadaljevanju:

Nastavitve Sprejemam vse OK!