Vodič do urejenega skladišča za manjša in srednja podjetja

Kategorija: Rešitve

Stranke pričakujejo, da bodo njihova naročila hitro obdelana, zato je eden od glavnih ciljev vseh podjetij hitra dobava. In ker je nepogrešljiv del vsake dobavne verige  učinkovit pretok blaga, zanj pa je ključno učinkovito upravljanje skladišča, si bomo pogledali več o pomembnosti organiziranegai skladišča in kako enostavno priti do njega, tudi če ste manjše ali srednje podjetje.  

Staro blago in novejše blago

Da izdelkom ne poteče rok uporabe, je priporočljivo, da gredo stare zaloge ven pred novejšimi. To še posebej velja, če prodajate blago, ki ima kratek rok uporabnosti. Če želite zagotoviti, da z vsemi z izdelki ravnate učinkovito, morate tako starejše trgovsko blago ločiti od novejšega ali pa novejšega postavljati čim dlje od dosega rok. Z uporabo mobilnega terminala in programske opreme za upravljanje skladišča ProCodeScan+ bo to enostavnejše, še posebno, če imate v skladišču veliko izdelkov. 

Označite vse izdelke, ki pridejo v skladišče z nalepkami

Vse, kar pride v skladišče, mora biti označeno z nalepkami s črtnimi kodami, to je prvi korak v procesu sledenja izdelkom. V naslednjem koraku je treba zagotoviti,  da črtno kodo vedno poskeniramo, preden izdelke odlagamo ali jih prenašamo. S tem bomo zagotovili, da je mogoče premik zabeležiti  s programskim sistemom za upravljanje skladišč.

Bolj prodajani izdelki naj bodo na dostopnem mestu

Ne samo starejše blago, tudi bolj prodajani izdelki naj bodo na bolj dostopnem mestu. Pred tem v svojem ERP-sistemu preverite, kateri izdelki se najbolj uspešno prodajajo. Najpogosteje pakirani in prodajani izdelki bodo zagotovo na najbolj dostopnem mestu, da lahko vaši skladiščniki enostavno pridejo do njih. 

Dokončano delo pred koncem izmene

Se vam je že zgodilo, da se je vhodno ali izhodno blago pomešalo, ker zaposlenim v  svoji izmeni ni uspelo zaključiti  naročil? Zaposlenim dajte čas, da dokončajo naročila in zaključijo skeniranje izdelkov z dobavnice in odložijo nove izdelke na police, preden se začne naslednja izmena. 

Povečajte število ciklov inventure 

Namesto da si v podjetju enkrat na leto vzamete čas za inventuro, priporočamo, da te delate večkrat letno, saj tako ne bo prišlo do velikih mankov pri določenem blagu in presežkov pri drugem. Cikel, ki si ga lahko izberete za inventuro, je lahko vsak mesec, vsako četrtletje ali vsako polletje. Cikel, ki si ga boste izbrali, je odvisen od različnih faktorjev, vam pa v vsakem primeru pomaga ohraniti številke pri zalogi veliko bolj točne. 

Naj bo čiščenje med prioritetami 

Vsi izdelki, ki so za prodajo v vašem zalednem sistemu, naj bodo tudi na policah. Priporočamo vam, da tja pridejo čim hitreje. Kljub veliki obremenitvi, ki s tem pride pri delu, se dogovorite z vašimi zaposlenimi, da ne puščajo blaga na hodniku ali na mestih, ki niso namenjena odlaganju.  Vse embalažne materiale in predmete, uporabljene pri delu, je za urejeno skladišče treba pospraviti in površine počistiti pred koncem izmene.

Zmanjšajte število ljudi v skladišču

Vsi zaposleni, ki so v skladišču, naj imajo dovoljenje za delo v skladišču. V skladišču si namreč želite le tiste zaposlene, ki vedo, kako je tam blago organizirano. S tem boste zagotovili, da se blago ne bo premikalo brez vednosti tistih, ki delajo v skladišču. 

Uporabljajte programsko opremo za upravljanje skladišč 

Kot smo že omenili - vsi izdelki v skladišču in na zalogi morajo biti jasno označeni in shranjeni na določeni in označeni lokaciji - sledenje lokacij izdelkov (kje so ti postavljeni) vam bo omogočil program za skladišče ProCodeScan+. 

Izdelajte dnevni seznam za vodje skladišč

Upravljanje zalog zahteva vsakodnevno rutinske in tudi nerutinske opravke. Zato je za vodje skladišča priporočljiv kontrolni seznam. Ta seznam lahko vključuje štetje ciklov, čiščenje tal, odlaganje vseh izdelkov in druge naloge. 

Organiziranje zalog v skladišču je pomembno za učinkovito delovanje podjetja in organizirano skladišče. S tem si olajšamo prevzem in izdajo blaga oz. vhod in izhod blaga v skladišče in iz njega. Z nekaj spremembami pri organizaciji dela v skladišču bodo tako vaši zaposleni hitreje našli izdelke in jih pripravili za prevzem ali pošiljanje, vaše stranke pa bodo hitreje prejele blago, kar bo povečalo splošno zadovoljstvo in lojalnost vaših strank.  

Kategorija: Rešitve